Grécko čaká na súhlas ECB s otvorením burzy v Aténach

28.07.2015 Celý región

Atény 28. júla (TASR) - Grécka burza by sa mohla znova otvoriť v stredu 29. júla, ak Európska centrálna banka (ECB) schváli niektorý z plánov, ktoré jej predložili Atény. Uviedli to dva zdroje z gréckych regulačných úradov, ktoré nechceli byť menované. Informovala o tom agentúra Reuters.

Grécke regulačné úrady predložili ECB dva rozdielne plány na otvorenie burzy. Prvý prípad počíta s neobmedzeným obchodovaním na aténskej burze. A v druhom prípade by sa zaviedli reštrikcie pri obchodovaní pre gréckych investorov, aby sa zabránilo odlevu kapitálu z gréckych bánk, tvrdia zdroje. Dodali, že termín otvorenia burzy, či už v stredu alebo v iný deň, závisí od toho, kedy na žiadosť Atén odpovie ECB. Nedá sa preto s určitosťou povedať, že to bude už 29. júla.

Aténska burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda zaviedla kapitálové kontroly aj limit na výber z bankomatov, pretože sa nedokázala dohodnúť s veriteľmi na podmienkach finančnej pomoci.

Ľavicový kabinet premiéra Alexisa Tsiprasa sa dostal k moci po víťazstve vo voľbách koncom januára vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Tie sú pritom podmienkou záchranného úveru od veriteľov. Vláda dokonca vypísala referendum o reformách, ktoré väčšina Grékov odmietla. Zadlžená krajina sa však ocitla na pokraji bankrotu a Tsiprasovi neostalo nič iné, len sa vrátiť k rokovaciemu stolu a prijať podmienky veriteľov, vrátane nepopulárnych reforiem.

V tejto chvíli prebiehajú v Aténach rokovania na tzv. technickej úrovni, teda na úrovni expertov, o podmienkach nového záchranného programu. Grécka vláda dúfa, že vyjednávania o ďalšej pomoci prebehnú veľmi rýchlo a uzavrie ich ešte pred termínom splatnosti dlhu voči ECB, ktorý vyprší 20. augusta.
 
Európska centrálna banka schválila plán na otvorenie burzy v Aténach

Atény/Frankfurt nad Mohanom 28. júla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) schválila dnes plán na opätovné otvorenie aténskej burzy s obmedzeniami pri obchodovaní pre domácich investorov. Informovala o tom agentúra Reuters. Tá sa odvolala na zdroj z gréckej burzy, ktorý si neželal byť menovaný.

Burza sa tak môže otvoriť mesiac po jej uzatvorení, ktoré nastalo súbežne so zavedením kapitálových kontrol koncom júna. Podľa zdroja z burzy sa čaká už len na príslušný dekrét, ktorý musí vydať ministerstvo financií. To by znamenalo, že burza by sa mohla otvoriť už v stredu 29. júla.

"ECB svoj súhlas (na otvorenie burzy) dala," informoval zdroj. Ako dodal, banka súhlasila s opätovným otvorením, no pod podmienkou obmedzení pre miestnych investorov.
 

Vyberte región